Creații proprii

Busuioc verde – Soiul „AROMAT DE BUZAU”

Specia: Ocimum basilicum L.

aromat de buzau BUNA

Denumire soi: Busuioc verde – AROMAT DE BUZĂU

Soi semitardiv, pretabil cultivării în seră, solar, câmp, ghivece, în scop alimentar, condimentar, ornamental–decorativ; forma tufei este globuloasă, puternic ramificată; soiul se evidenţiază prin aromă specifică, mentolată, degajată de toate organele plantei, în special de frunze şi inflorescenţe. Rezistent la bolile şi dăunătorii specifici.

Capacitatea de producţie: 12,4 t/ha producţie medie de lăstari verzi. În spaţii protejate încălzite sau în încăperi, la ghivece, poate fi cultivat pe toată perioada anului. În câmp se recomandă înfiinţarea culturii prin răsad. Se seamănă în perioada 1-10 martie pentru cultura în câmp, răsare dupa 6-7 zile si se planteaza la sfârşitul lunii aprilie. Se recolteaza eşalonat, de la începutul formării tufei până la venirea îngheţului sau total, la maturitatea tehnică sau fiziologică.

Busuioc violet – Soiul „SERAFIM”

Specia: Ocimum basilicum L. var. violaceum hort.

Busuioc Violet de Bz (8)

Denumire soi: Busuioc violet – SERAFIM

Soi semitimpuriu, pretabil cultivării în seră, solar, câmp, ghivece, în scop alimentar, condimentar, ornamental–decorativ; forma tufei este semierectă, puternic ramificată. Soiul se evidenţiază prin culoarea deosebită a foliajului, violet-purpurie, florile de culoare roz-violet şi aroma specifică, mentolată, degajată de toate organele plantei, în special de frunze şi inflorescenţe. Rezistent la bolile şi dăunătorii specifici.

Capacitatea de producţie: peste 12 t/ha producţie medie de lăstari, substanţă proaspătă. În spaţii protejate încălzite sau în încăperi, la ghivece, poate fi cultivat pe toată perioada anului. Se recomandă înfiinţarea culturii prin răsad. Soi pretabil în agricultura ecologică.

Se seamănă în perioada 1-10 martie, pentru cultura în câmp, răsare dupa 6-7 zile şi se plantează la sfârşitul lunii aprilie. Se recolteaza eşalonat, de la începutul formării tufei până la venirea îngheţului sau total, la maturitatea tehnică sau fiziologică.

Busuioc cu aromă de lămâie – Soiul „MACEDON”

Specia: Ocimum citriodorum

D:\New Volume (E) VECHI 01.07.2012\Vechi 01.07.2012\Sector_BURNICHI\2020\Poze soiuri SCDL Buzau 2020\Busuioc Macedon.jpg

Denumire soi: Busuioc cu aromă de lămâie – MACEDON

Soi semitimpuriu, pretabil cultivării în seră, solar, câmp și ghivece. Specia se utilizează în scop alimentar,  condimentar, ornamental-decorativ. Forma tufei este globuloasă, puternic ramificată, iar soiul se evidențiază prin aroma specifică de citrice, prezentă pe toate organele plantei, în special pe frunze și inflorescențe. Soiul prezintă rezistență la bolile și dăunătorii specifici.

Capacitatea de producție: 12-16 t/ha producție medie de lăstari. Se poate cultiva în spații protejate încălzite sau în ghivece pe toată durata anului. Se recomandă înființarea culturii prin răsad. Soi pretabil în agricultura ecologică.

Se seamănă pentru câmp în perioada 1-10 martie, răsare după 6-7 zile, se plantează în perioada 1-15 mai. Se recoltează eşalonat, de la începutul formării tufei până la venirea îngheţului.

Cimbru de grădină – Soiul „MIRCEA”

Specia: Satureja hortensis L.

IMG_3697

Denumire soi: Cimbru de grădină – MIRCEA

Soi timpuriu de cimbru de grădină (71 de zile de la plantat la recoltat) foarte aromat, cu portul sub formă de tufă, cu înălţime de 35-40 de cm, frunze înguste, lanceolate, flori mici, delicate, de culoare liliachiu stins, dispuse în buchete pe vârful ramurilor. Potenţial de producţie: 10–15 t/ha plante verzi şi 3–5 t/ha plante uscate. Destinat consumului în stare proaspătă/uscată şi industrializării, în industria farmaceutică, datorită conţinutului bogat în uleiuri eterice şi în industria conservelor de legume şi carne. Poate fi cultivat în toate zonele favorabile pedoclimatic, în câmp şi spaţii protejate şi în sistem ecologic, fiind o bună plantă companion. Cultura se înfiinţează prin răsad sau semănat direct. Se seamana pentru răsad pentru spaţii protejate : 1 februarie, răsad pentru câmp: 15-30 martie se planteaza în spaţii protejate: 20-30 martie sau se planteaza în câmp: 1-15 mai. Acesta rasare dupa 7-8 zile după semănat. Se recolteaza eşalonat începând cu 15-20 iulie.

Leuștean – Soiul „TOPAZ”

Specia: Levisticum officinale Koch.

leustean 1

Denumire soi: Leuștean TOPAZ

Soi obţinut la SCDL Buzău, ce poate fi cultivat atât în spaţii protejate, cât şi în câmp, ca plantă perenă, fiind pretabil şi pentru cultura în sistem ecologic. Prezintă potenţial mare de producţie, vigoare puternică, se distinge prin aroma specifică pronunţată pe toate organele vegetative, valorile maxime ale aromei fiind înregistrate în luna mai. Se seamănă în spaţii protejate reci, în perioada 01-10 martie; în spaţii protejate încălzite, pe toată perioada sezonului rece, iar în câmp, între 01-10 martie. Acesta răsare dupa 20 de zile de la semănat şi se plantează în spaţii protejate şi câmp la 60 de zile după răsărire. Se recoltează eşalonat, în spatii protejate, pe toată perioada anului, iar în câmp, dupa 15 aprilie, până la venirea îngheţului.

 

Mărar – Soiul „DANIELA” 

Specia: Anethum graveolens  L.

DSC05088

Denumire soi: Mărar DANIELA

Soi timpuriu, pretabil cultivării în seră, solar, câmp, ghivece, în scop alimentar şi condimentar; forma tufei este erectă, puternic ramificată, de culoare verde închis. Soiul se evidenţiază prin aromă specifică, mentolată, degajată de toate organele plantei. Tolerant la bolile şi dăunătorii specifici. Capacitatea de producţie: 8-10 t/ha, producţie medie. Se poate semăna de primăvara până toamna, cu mențiunea că plantele nu suportă înghețul. Se seamănă în spații protejate neîncălzite din luna decembrie, iar în câmp, între 10-15 martie. Răsare la 6-7 zile după semănat. Se recoltează eşalonat, de la începutul formării tufei până la venirea îngheţului sau total, la la maturitatea tehnică sau fiziologică. Producția medie este de 0,5-2 kg/ m2 frunze verzi.

 

Mursalski chai – Soiul „DOMNESC”

Specia: Sideritis scardica  Gris.

D:\New Volume (E) VECHI 01.07.2012\Vechi 01.07.2012\Sector_BURNICHI\2020\Poze soiuri SCDL Buzau 2020\Mursalski Domnesc.jpg

Denumire soi: Mursalski chai DOMNESC

Plantă perenă cu multiple întrebuințări: medicinale aromatice, meliferă, ornamentală. Înființarea culturii se recomandă prin răsad. Preferă terenurile nisipoase, în special calcaroase. Nu se recomandă mușuroirea sau acoperirea tulpinii cu pământ. Rezistă foarte bine la condițiile de mediu și în special la temperaturile scăzute. O cultură bine îngrijită se poate păstra cu randament 4-5 ani. Potențialul de producție (inflorescențe lăstari) este 4-5 t/ha la recoltare. Soiul se evidențiază prin proprietățile sale medicinale de excepție. Distanțele optime de plantare sunt de 70 cm între rânduri și 40-50 cm între  plante pe rând. Se seamănă în spații protejate 1-10 martie, răsare la 10-15 zile după semănat, se plantează în câmp în prima decadă a lunii mai. Recoltarea se face începând cu prima decadă a lunii iulie. Se face eșalonat în primul an, după 15 iulie, iar în al doilea an după 1 iulie, cînd florile de la baza inflorescenței au început să se deschidă.

 

Pătrunjel de rădăcină – Soiul „OLTIS”

Specia: Petroselinum crispum convar. radicosum (Def.)

D:\My pictures 2013-2016\My pictures 16.04.2013 Burnichi Bebea\Ceapa dna Bebea 1\Patrunjel Oltis (1).JPG

Denumire soi: Pătrunjel de rădăcină OLTIS

Înălţimea medie a plantei: 35 cm; lăţimea medie a tufei: 30 cm; densitatea foliajului: mică; grosimea medie a rădăcinii principale vârf-bază: 1-3 cm; lungimea medie a rădăcinii: 19.8 cm; forma: pivot; culoarea exterioară: crem; culoarea interioară: alb gălbui; greutatea medie a rădăcinii: 18.6 g. Producţie de rădăcini la ha – 14-25 t/ha.

Se seamănă în câmp în perioada 1-10 martie, răsăritul este la 20-30 zile de la semănat, iar recoltarea, în vederea însilozării, toamna, după căderea primelor brume.

 

Pătrunjel de frunze – Soiul “ORY”

Specia: Petroselinm crispum convar. crispum (Denst.)

..\..\Scan\Patrunjel\Patrunjel Ory.jpg

Denumire soi: Pătrunjel de frunze ORY

Soi semitimpuriu, pretabil cultivării în câmp deschis, în scop alimentar-condimentar. Soiul se evidenţiază prin aroma specifică speciei, degajată de frunzele proaspete. Coloritul frunzelor este verde intens, foarte lucios. Soiul prezintă toleranţă bună la atacul agenţilor patogeni care produc deprecierea calitativă a recoltei, cum ar fi făinarea sau septorioza. Capacitatea de producţie este de 6-8 t/ha, producţie medie de frunze.

Se seamănă în câmp în perioada 1-10 martie, răsăritul este la 20-30 zile de la semănat, iar recoltarea se face eşalonat, de la începutul formării tufei. Frunzele se taie la 2-3 cm de baza coletului, fără a se distruge baza rozetei şi vârful de creştere.

Revent – Soiul “MATEI”

Specia: Rheum rhabarbarum L.

 

D:\New Volume (E) VECHI 01.07.2012\My Pictures_nou\My Pictures\Scan\Pl. multipl\Revent 04a.jpg

Denumire soiul: Revent MATEI

Reventul este o plantă erbacee perenă, foarte viguroasă, cu un rizom puternic, napiform multicapitat, gros de 3-6 cm, din care pornesc rădăcini cărnoase cu diametrul de 2-5 cm, viguroase, care pătrund în sol până la adâncimea de 80 cm. Numărul mediu de frunze pe plantă este de 14, lungimea medie a frunzei fiind de 65 cm și lățimea medie de 57 cm. Lungimea medie a peţiolului este de 34 cm, diametrul mediu este de 2,4 cm. Ĩn primul an de recoltare producţia este de 4-5 t/ha, putând ajunge până la 20-30 t/ha după 7-8 ani de cultură, apoi producţia începe să scadă. Pentru utilizarea în scop medicinal se recoltează rădăcinile şi rizomii.

 

Hrean – Soiul “GEORGIAN”

Specia: Armoracia rusticana Lam.

DSC08588Denumire soiul: Hrean GEORGIAN

Hreanul are creştere vegetativă puternică, prezintă rădăcini bine dezvoltate, medii, fără ramificaţii, culoarea externă a rădacinilor este alb-gri, iar culoarea internă este albă. Pulpa este iute, cu aroma specifică hreanului, foarte intensă, nu este lemnificata. Greutatea medie a rădăcinii este de 152 g. Înfiinţarea culturii se face toamna, cu butaşi plantaţi la o adâncime de 4-5 cm, pe teren bine pregătit. Se recomandă începerea recoltării rădăcinilor de hrean din al doilea an de cultură. Potenţialul de producţie este de 25-35 t/ha. O cultură de hrean poate dura 8-10 ani. Poate fi cultivat in toate zonele ţării, în câmp deschis, atât în sistem convenţional cât şi în sistem ecologic.

 

Ţelină de rădăcină – Soiul “DACIA” 

Specia: Apium graveolens L. convar. rapaceum  (Mill.)

D:\New Volume (E) VECHI 01.07.2012\My Pictures_nou\My Pictures\Scan\Telina\Dacia 1.jpg

Denumire soi: Ţelină de rădăcină DACIA

Soi semitimpuriu, cu 95 zile de la plantare până la recoltare. Greutatea medie a căpăţânii este de 380 g rădăcină fasonată, căpăţâna este rotundă, de culoare alb-cenuşiu. Înălţimea  medie a căpăţânii este de 9 cm şi diametrul median este de 9,5 cm. Culoarea şi aspectul pulpei: alb – gălbui – fildeş, pufos şi gust plăcut. Soiul este tolerant la atacul agenţilor patogeni specifici. Are un potenţial de producţie de 20-25 t/ha. Este destinat consumului în stare proaspătă şi pentru industrializare. Poate fi cultivat în toate zonele ţării.